18 juli 2016

De finale van de 20e editie van de Stal Hendrix-competitie werd afgelopen zaterdag tijdens de Centrale Keuring bij De Peelbergen verreden en zorgde voor een overwinning van de KWPN-goedgekeurde hengst Gaspahr (v.Berlin) bij de vijfjarigen. Bij de vierjarigen zegevierde Hunter Fairy (v.Nabab de Rêve).

De KWPN-goedgekeurde hengst Gaspahr (Berlin uit Costa keur sport-spr v.Tangelo van de Zuuthoeve, fokker C.J.P. Helderman uit Wijchen) was onder Pieter Keunen al de overtuigende klassementsleider en wist die voorsprong vandaag om te zetten in de competitiewinst. Met tweemaal een 8 voor het springen schreef de vermogende Berlin-zoon de Stal Hendrix-competitie op zijn naam. “Gaspahr viel op met zijn goede galop, lichaamsgebruik op de sprong, macht en voorzichtigheid”, lichtte Cor Loeffen toe, die deze finale samen met de internationale springruiter Roelof Bril beoordeelde. De beste 30 paarden waren startgerechtigd in deze finale, waarvan de beste helft vervolgens terugkwam voor de tweede ronde. “Beide keren liet Gaspahr zich goed rijden en viel hij op met zijn springkwaliteiten.” Ook een zeer opvallend paard bleek Goliath (Bustique uit Zoëlina stb prok v.Coriano, fokker J. Dresen), die onder Nicole Mestrom dankzij de goede ritten in de finale opklom naar de tweede plaats. “Dit paard springt heel functioneel, zonder daarbij uitgesproken spectaculair te zijn. Hij springt met veel overzicht, taxeert goed met de amazone mee en laat zich ook nog eens goed rijden.” In de tweede ronde kwam de opvallende schimmel uit op een 8 voor het springen en een 8,2 voor de rijderij. Ook op de derde plaats eindigde een in het oog springend paard; de met macht springende Granito Noordenhoek (Corland uit Robijn elite sport-spr prest v.Cash, fokker A. van Weverwijk) onder Martien Amendt. “Granito springt met veel lichaamsgebruik en goed naar boven. Daarbij maakt hij de sprong opvallend goed af. Zeker één van de beste paarden van vandaag maar we moesten hem iets afstraffen op zijn rijderij omdat hij soms nog wat tegen de hand kwam.” Voor het springen in de tweede ronde kreeg hij de hoogste punten, namelijk en 8,5. Eveneens een smaakmaker bleek de als vierde geëindigde, super te rijden Gukato GLN (2e bez. prok, Ukato uit Fanos ster prok pref v.Manhattan, fokker G. van de Linden) onder Monique van den Broek. Hij verdiende in de tweede finaleronde tweemaal een 8 en sprong telkens met veel afdruk, reflexen en voorzichtigheid.

Bij de vierjarigen was het eveneens de klassementsleider die zijn voorsprong behield. De goed springende Hunter Fairy (Nabab de Rêve uit Zjuliana Fairy elite EPTM-spr sport-spr v.Nassau) van fokker Claudai Vrolijk-Huijzer greep de titel dankzij zijn goede rondes onder Kimberley Winsingh. Anderhalve week eerder eindigde hij in Geesteren al in de top-tien. “Deze vierjarige heeft veel balans in galop en springt met veel afdruk. Hij gebruikt daarbij zijn lichaam goed en springt telkens mooi naar boven. Ook de rijderij is een duidelijk pluspunt van deze opvallende Nabab de Rêve-zoon”, lichtte Cor Loeffen toe. In beide rondes kwam hij uit op een 7,8 voor het springen en in de tweede ronde een mooie 8,5 voor het rijden. Over kwaliteit heeft ook de nummer twee beslist niet te klagen, de Tangelo van de Zuuthoeve-zoon Haufom (uit Utopia stb sport-spr v.Hamlet, fokker H. Knops). Onder Pieter Keunen verdiende het toekomsttalent in de tweede ronde tweemaal een 8,5. “Hij is een bijzonder getalenteerd paard, die heel lichtvoetig galoppeert en telkens met veel macht en goede sprongafloop springt.” Kristine Seierstad reed Heather (Caretino Gold uit Tiana van het Schanske v.President, fokker J. Weijers) naar de derde plaats. In beide rondes kreeg de merrie tweemaal een 8 dankzij haar constante verrichtingen, goede rijdbaarheid, springtechniek en afdruk. De goed rijdbare en met overzicht springende Haltic (2e bez. prok, Baltic VDL uit Nanieta II ster v.Burggraaf, fokker F. Roos) eindigde onder dezelfde amazone net buiten het podium op vierde plaats.

Bron: KWPN