De met veel macht springende Diamant de Semilly-dochter Isabella HX maakte onder Tim van den Oetelaar haar favorietenrol waar in de finale van de Stal Hendrix-competitie voor vierjarigen. Bij de vijfjarigen greep de Spartacus-zoon Hatzidee PR onder Kimberley Winsingh de finalezege, net voor Pieter Keunen met Nicolo (v.Namelus R).

Juryleden Teus van den Brink en Anne-Marie Poels werden positief verrast door de kwaliteit van de paarden in de finale. Ruim 30 paarden per leeftijdscategorie kwamen aan de start in de finale, die op de KWPN Centrale Keuring bij De Peelbergen werd verreden. “Bij de vierjarigen viel gelijk de goede rijdbaarheid al heel positief op. Ik denk sowieso dat de ruiters nergens de jonge paarden zo goed voor elkaar hebben als hier in het zuiden”, stelt Van den Brink.

Overtuigende winnaar
Ze gaven de hoogste punten bij de vierjarigen aan de leider van het tussenklassement, de overtuigend springende Diamant de Semilly-dochter Isabella HX (uit de Grand Prix-merrie Melisimo van Libero H) van fokker Stal Hendrix, dat goed voorgesteld werd door Tim van den Oetelaar. “Een heel compleet springpaard, dat zich heel goed laat rijden, een fijne mond heeft en opvalt met haar springkwaliteiten. Ze toont heel veel macht op de sprong, springt met een goed lichaamsgebruik en maakt de sprong telkens goed af.” De winnares kreeg voor het springen een 8,6 in de eerste ronde en een 9 in de tweede ronde. Ook over veel potentie beschikt de met veel vermogen springende NMK-merrie Icanta (Andiamo x Cantos) van Stal Hendrix, voorgesteld door Christina Kallmert. “Eveneens een paard met abnormaal veel vermogen, dat zich goed laat rijden en bewerken en opvalt met een goede galop, lichaamsgebruik en sprongafloop. Ten opzichte van de winnares was Icanta nu nog wat lang in het voorbeen.” Zij kwam in de tweede ronde uit op een 8,6 voor het springen en een 8,2 voor het gaan tussen de hindernissen.

Succesvolle ruiter
Op de derde positie eindigde de Univers Theod-zoon Ibor (mv.Indoctro) van Herman Jacobs, gereden door stalruiter Jeroen Scheepers. Deze zeer goed rijdbare vosruin is telkens vlug boven, springt met veel afdruk, toont zich heel voorzichtig en lijkt eveneens over veel vermogen te beschikken. Deze Belgische ruiter sloot met drie paarden in de top-tien de Stal Hendrix-competitie heel positief af. Net buiten de top-drie eindigde Niclas Parmler met de Clinton I-dochter VDL Groep Inca (mv.Cristo), die ook in de finale weer twee fijne nulritten realiseerde. De Centrale Keuring-kampioene van 2016, de patente Irmette Balia PJ (Don Diablo HX x Ustinov) sprong met Nicole Mestrom naar de vijfde plaats. Met de Up to Date-zoon Ivar B (mv.Vaillant) werd de succesvolle ruiter Jeroen Scheepers zesde, en met de KWPN-goedgekeurde hengst It’s A Dream (Toulon x Indoctro) tiende.

Sterke groep vijfjarigen
“Net als bij de vierjarigen was er ook bij de vierjarigen sprake van een grote kopgroep. Goed rijdbare paarden met veel kwaliteit”, vertelt Teus van den Brink. “Bij de vijfjarigen stond het in de tweede manche wel echt aan de hoge kant, waardoor diverse hele goede paarden nu een foutje kregen en dat kostte hen een hoge positie.” Met twee overtuigende foutloze rondes en negens in de tweede ronde, greep de Spartacus-zoon Hatzidee PR (mv.Indoctro, van fokkers Petra Klapdoor en Rob Hatzmann) met Kimberley Winsingh de zege. “Een heel goed springpaard, dat zich heel goed laat rijden in het parcours. Kimberley rijdt hem mooi voorwaarts door het parcours en hij springt iedere hindernis met heel veel reflexen, lichaamsgebruik en atletisch vermogen.” Een ander groot talent bezette de tweede positie, de Namelus R-zoon Nicolo (mv.Lancer II) onder Pieter Keunen die opvalt met zijn goede galop, springvermogen en goede rijdbaarheid. Hij springt bovendien met veel overzicht. “Dat is ook echt een heel goed paard. We hebben hem in de tweede ronde een 8,5 voor het springen en een 8,3 voor de rijderij kunnen geven.”

Brede top
Als derde kon de voorzichtige, met veel gemak en reflexen springende Zirocco Blue VDL-dochter Haranta (mv.Carolus II) onder Nicole Mestrom opgesteld worden. “Zeker in de tweede ronde kwamen haar kwaliteiten heel goed aan het licht. Opnieuw een paard dat zich heel goed laat rijden in het parcours en met veel gemak en atletisch vermogen springt”, aldus juryvoorzitter Van den Brink. De met macht springende VDL Groep Hutch (Numero Uno x Corofino I) met Niclas Parmler en de louter achten-scorende Zyrene Proosthof Z (v.Zambesi) onder Kim Mestrom maakten de top-vijf compleet.